Aktiviter i rehabilitering og ellers

SAMSUNG CSC

dette var en av dagene da vi reiste ett helt felleskap på rafting i Trysilelva. dette er virkelig noe som er med på å gi pådriv og mersmak til å lære å glede seg over utendørs aktiviteter og at det finnes annet enn rus og fylle hverdagen med. selv har jeg fått gleden av dette flere ganger.

Jeg husker dagen jeg kom i 2009 og sto på trappa og noen spurte om jeg har noen hobbyer jeg liker å drive med. Og jeg kunne ikke akkurat påstå at jeg hadde dette.. nå driver jeg aktivt med RC, golf, frisbee golf, foto, turgåing, og er aktivt med på andre aktiviteter som skulle dukke opp. jeg husker jeg drev aktivt i røde kors hjelpekorps som var med på å gi meg noe meningsfullt og spennende frivillighetsarbeid.

Det å ha noe som gir mening i hverdagen er jo noe som er viktig for alle i samfunnet tror jeg da. Men for meg som tidligere rusmisbruker kan dette være avgjørende på om det vil gå bra eller ikke. for å fylle ett tomrom som tidligere har blitt fylt av rus og kriminalitet er ikke ofte lett men lar seg faktisk gjøre. Noe jeg fikk prøve i de åra etter mitt første opphold her oppe. jeg fikk en jobb og gå til en kjæreste og hadde røde kors og hobbyer. dette medførte til en hverdag som ga mening og spenning.

Jeg tør nesten påstå at jeg hadde de beste åra jeg egentlig har opplevd i livet og er nok derfor det er litt lettere å være her nå. For denne gangen vet jeg hva jeg søker etter og litt om hvor jeg selvønsker å være. Vet og mye mer om hvem jeg er og hva jeg vil, noe som gir enda større pådriv til og komme meg dit jeg ønsker. Og ikke minst for å nevne min datter som jeg nå snart skal besøke etter en lengre periode.. her snakker vi over ett år pluss pluss.

Men det å delta på aktiviteter sammen med ett felleskap som dette gjør at jeg får bli kjent med andre på en måte der de viser sitt rusfrie jeg i en sosial setting og ikke i en  institusjons setting. så dette er jo en god trening for meg på å få trent på de utfordringer jeg har ovenfor det å bli trygg på folk rundt meg. For trygghet til andre mennesker er ikke akkurat  noe jeg har kjent mye på. og det krever mye og gi nye en sjanse og ikke minst det å gi seg selv en sjanse til å lære andre kjenne.

Håper alle der ute har en flott dag så langt.. og ønsker alle en flott dag videre :)
 


Dato: 31.08.2016  Kl: 11:26  Kategori: Blogg Kommentarer: 0

Rusbehandling og meg

 

 

Da sitter jeg atter en morgen i tv stua og ser på nyheter. en etter en kommer noen luskende ut fra romma sine trøtte som bare det, med en kaffekopp i handa. og jeg sitter her med pcn i fanget og har vært oppe sia kl 05 som jeg pleier her. jeg kom hit i mai etter en litt trøblete runde der ute med mye rus og skjødesløshet. Men sitter her nå og er så takknemlig for at det finnes plasser som dette for folk som meg.

Bare det å få tatt ett oppgjør med fortia si og det en har gått igjennom av kipe hendelser tidlig i livet er en ting. Men å få gjøre dette i ettfelleskap av likesinnede der de fleste enten kjenner seg igjen eller har en dyp forståelse av hva du har gjennomgått eller oppleved, veier så mye mer en noen daglige runder hos en psykolog.

Den kompetansen som er her oppe er så mye mer viktig enn mange kan forestille seg. Her kommer det folk med erfaring rundt de fleste problemområder, og det er alltid noen her som kan sette seg i dine sko og vet hva du har gjennomgått og virkelig fått føle dette på kroppen.

For min del ble jeg tatt hjemmefra som 6åring og derfra blei det mange fosterhjem, beredskapshjem, weekendhjem og barne og ungdomshjem. Og det er ikke alltid like lett for andre som skal hjelpe deg da og egentlig forstå hva dette dreier seg om. Men jeg er av en oppfatning av at de som har selv kjent dette på kroppen har den beste kompetansen til si noe som helst rundt dette.

men uansett så finnes unntak til alle regler her i livet.

men uansett om man er stab eller beboer her oppe så blandes kompetanse og erfaring sammen med stab og beboer og resultatet vi da sitter med er noe som kan hjelpe de fleste med det meste her i livet. enten det er traume håndtering eller grunnleggende livskunnskaper og leveregler. Og jeg som en beboer får æren av å tilegne meg den kunnskap og verktøy videre i livet for å kunne gi meg bedre forutsetninger til å greie en hverdag i storsamfunnet. og er jo nettopp der vi alle skal tilbake.

Og det å ha fokus på alt fra helse til sinnsro gir deg noe som du trygt kan bygge videre på og jobbe med livet ut. her skapes en forutsetning man kan med stolthet bygge og utvikle videre. Det å gå fra å være en undertrykt person i ett miljø ute som tygger deg opp og spytter deg ut kan ofte ødelegge mange.. men her får jeg og dem en mulighet til å rette seg i ryggen, heve hode og gå herfra med stolthet og en tilknytting til noe som du har med deg resten av livet.  

ønsker alle en riktig god morgen og en herlig start på dagen..  


Dato: 31.08.2016  Kl: 07:07  Kategori: Blogg Kommentarer: 2

Lange dager på rehehab

 

 

Ja dagene går unna her oppe på fjellet i rendalen..  men til tider kan dagene fort bli lange og ukene bare forsvinner bort og før man vet ordet av det er man ved veis ende.. så nå skal det jobbes og prøve å gi ett bidrag tilbake til ett felleskap som stiller opp for meg og min behandling.

selv om jeg avogtil føler at jeg ikke strekker til. men er vel i nettopp slike settinger man virkelig får lære noe nytt om seg selv. for det å møte seg selv i døra så alt for ofte er noe man virkelig ikke blir vant til men derimot må. Er da du klarer å sette fingen på den utviklingen man gjør på en slik plass som dette.

Dagen i dag har gått til grupper og arbeidsgrupper og dette får dagene til å fly unna.. slipper å sitte å sture på ett rom alene og lure på når man er ferdig behandlet.. Her må man selv ta ansvar for sin egen og andre sin behandling Og vise at du klarer å delta aktivt i ett fellesskap som konstant speiler deg på godt og vondt.

Personligutvikling er ikke noe å tulle med, men derimot beintøft. All respekt til alle dere der ute som er i behandling eller har vært. selv om dette er min andre runde så lar jeg meg ikke skremme av det nei. det tydet bare på at jeg enda har mye å lære om meg selv og hvilke veier jeg bør gå. Og lærer det gjør jeg. her lærer jeg å ivareta andre og meg selv. Lærer å se andre på en måte som du aldri før tenkte. snakke om ting du aldri før torde men bare rusa vekk. føle på følelser du ikke viste eksisterte og ikke minst lære å ta ansvar for deg selv som ett fullverdig individ i samfunnet.

 

Har selv alltid sliti med mindreverdighetskomplekser og dette har kanskje gjenspeilet min hverdag der ute noe mer enn jeg tidligere har greid og gi utrykk for. Men Nå er tiden inne for å se seg selv som en på lik linje med alle andre og vite at min verdi er den samme, selv om  mine livsvalg til tider ikke har vært av den beste karakter. er mye jeg skulle ønske jeg kunne endret på. men i stede for å leve i en fortid jeg aldri får endret har jeg nå begynt å leve her og nå. Da kan jeg også lettere se fremover og lettere se de utfordringer som venter meg og være enda mer rustet til å møte dem. For her oppe legger jeg ett grunnlag for rusfrihet. er når jeg drar og skal leve der ute jeg skal bruke de kunnskaper jeg har tilegnet meg her oppe.

 

Ønsker alle en flott ettermiddag og alt godt.

 

og tommelen opp for alle dere der ute som har noen ekstra utfordringer i hverdagen. stå på og aldri slipp taket.


Dato: 30.08.2016  Kl: 15:26  Kategori: Blogg Kommentarer: 0

Takknemlighet i rehab og tryggheten den gir.

Ja da er ikke klokken blitt 6 en gang og jeg er knall tidlig oppe og sitter i tv stua med pcn min og trykker litt. Som vanlig er det en tidlig start her for alle og ingen her får ligge på latsia. Her blir det frokost 0710 og fult program ut hele dagen.

Men jeg har det overraskende bra i dag og gleder meg litt over endel små og store ting. En av de tinga jeg gleder meg til er samvær som jeg har søkt om og venter på svar om jeg får datoen jeg selv ønsker å reise på.

Er mange beboere her og er derfor en litt bevisst handling å stå opp tidlig, da jeg da får litt egentid og kan da sitte å pusle litt med småting som å sitte å skrive litt her.. Da det er fult program frem til 21 og senere i blant. Så nå sitter jeg og ser nyheter og drikker kaffe med min pc på fanget og rydder opp i mine tanker før dagen starter for fult.

Det å komme i kontakt med seg selv igjen kan vekke mange følelser og da er det fryktelig trygt og være på en plass som dette. da kan man se frykten for noe nytt i hvitøyet og få tatt de grep man skal, uten og være redd for å bli dømt av andre. Men det å akseptere seg selv er jo ofte den største utfordringen. Og tørre å ta ansvar for egne handlinger å handle ut i fra dem er ikke alltid like lett.

For det å erkjenne at vi alle har forskjellige utfordringer og respektere hverandres forskjelligheter er ofte en utfordring i seg selv. For skal jeg ha nytte av å være på en plass som dette og greie å få til det jeg ønsker å oppnå dette året, må jeg tørre å blottlegge meg på måter jeg aldri før har gjort eller tenkt på.  Og det kan ofte bli en større utfordring i hverdagen på ett sted som dette.

Men sannheten er at jeg legger meg helt flat for slike steder som dette og de som velger å ta en jobb her. Det er nok veldig utfordrende og kan bare forstille meg hvilken utfordring de møter.. for er nok mye jeg som beboer ikke får med meg av det som skjer i en hverdag her oppe.

Men det å komme på en slik plass og bli behandlet som en fullverdig person og menneske er frigjørende. Og da i tillegg få hjelp til og utvikle deg selv til å gjøre noe med livet ditt du ofte kanskje bare har drømt om.

Har nå 8-9mnd igjen med mulighet for å søke på inntil 3mnd til. får og 5år ettervern etter fullført opplegget her og det kan ofte være gull verdt. og bare det å føle tilhørighet til en plass er ofte bare godt i seg selv. for kan være mange av oss som ikke har mye famille og støtte seg på. Og da er det flott og føle at man kan ringe og reise hit for å få en pust bakken og avogtil en dytt videre i riktig retning. Jeg lærte så utrolig mye om meg selv i de 18 mnd jeg tilbragte her fra 2009 -2011. Og nå har jeg vendt tilbake for å få tatt tak i livet og få meg selv på rett kjøl igjen..

Men ofte sitter jeg her og tenker litt på alle de som enda ikke har fått en sjanse til å komme på en slik plass og oppleve en slik trygghet i livet. De som enda går der ute og lever i en usikkerhet i rus og hælvete, For det er ikke på noen måte lett der ute, og det jaget og stresset man opplever for å få tak det man trenger for å komme seg gjennom hverdagen.

Så jeg er lykkelig for å kunne få en trygg plass til å få jobbe aktivt med mine problemer i ett trygt felleskap.

Bare det å bli sett og se andre på godt og vondt er en frigjøring i seg selv. og det å føle seg fri fra sine indre demoner og få kunne frigjøre seg fra mange av disse demonene er noe som hjelper meg mer enn jeg kan greie å sette noen fornuftige ord på.

Å komme i kontakt med sine følelser og greie å sette ord på dem er noe nytt for mange.. Og var noe jeg jobbet med lenge for å få til. Er fremdeles tøft og gjøre det. Men går lettere enn det engang gjorde..

Men da begynner folk å liste seg ut fra romma for å få i seg morgen kaffen før frokost. så ønsker alle der ute en flott dag og en flott start på dagen..

<3


Dato: 30.08.2016  Kl: 06:25  Kategori: Blogg Kommentarer: 2

Hvor skal man bo etter rehabiltireing..

 

 

Det store spørsmålet nå er jo hvor man skal flytte etter endt behandling. Har vært ett lite foredrag her i dag med fokus på etterværn og hva man krever for å ha gode forutsetninger for å greie seg. og da er jo ting som sysselsetting, hobby og /eller jobb noe som kan være veldig viktig og spille en stor rolle. men samtidig så er jo og dette med nettverk og sjansen for å få dette til på en grei måte.. husker at i 2011 da jeg jeg flytta inn til ny by var det mye som måtte falle på plass for at jeg skulle få fylt hverdagen med noe som var meningsfullt og samtidig noe jeg kunne vokse videre på. det å kunne få bidra til storsamfunnet igjen er jo noe jeg streber etter. men er mange som er skeptisk til å gi folk som meg sjanser i arbeidslivet da jeg har en stor erfaring med å bli bortprioritert da det er så mange andre med en bedre cv eller bare uten rushistorie bak seg.

Og for mange av oss som har en slik historie så innebærer ofte den historien mye kriminalitet av forskjellige grader. for min del var det mye stjeling og svindling som gjaldt. jeg kan heldigvis si med stolthet at jeg aldri har begått en voldshandling og heller aldri dømt for dette.. men derimot har jeg sittet i fengsel 5 ganger og dette er heller ikke noe som hjelper meg videre.. for selv om jeg prøver å legge fortiden aldri så mye bak meg  så er det alltid noen som finner en mulighet til å bruke den mot meg. Så da er det desto viktigere å stå der med hodet hevet og være stolt over jobben man har gjort og vise stor takknemlighet for de få som strekker ut en hånd og gir sånne som meg en mulighet til å bevise hva jeg er god for i en jobb sammenheng.

for slike muligheter har jeg fått før og har stor tro på at de vil dukke opp igjen. og da er det opp til meg og benytte meg av de muligheter jeg får.

Men har noen steder jeg tenker på men kjenner jeg blir fort usikker og det liker jeg ikke. har nå flyttet så utrolig mange ganger i livet at jeg begynner å bli lei. er jo også født og oppvokst under barnevernet og bodd i masse institusjoner og fosterhjem. så dette med å flytte mye har alltid blitt en stor utfordring da trygghet er en viktig greie for meg.

Nå har jeg og fått tilbake samvær og kontakten med min datter skal gjenopptas og jeg gleder som bare det.  er nå gått lang tid siden sist og kjenner jeg både gruer men samtidig gleder meg masse.  kjenner det er mye utfordringer knyttet til dette men alt som kan bringe meg nærmere min datter er bra tenker jeg da.

Håper alle dere der ute har hatt en bra dag så langt. Her går dagen unna i en fei med arbeidsgrupper og diverse arbeid ellers.. så her er det heldigvis nok og henge fingrene i. noe som gjør at dagene blir litt lettere og forholde seg til. og det at vi er flere likesinnede på samme plass hjelper mye. for da slipper du å kjenne på det å skamme deg for den du er og det du har gjort med livet ditt. For tro meg det gjør jeg ofte nok.

 

 

 


Dato: 29.08.2016  Kl: 12:56  Kategori: Blogg Kommentarer: 2

Rehab ikke for alle..

 

 

Lysten på å gjøre noe med livet mitt har siden 2009 alltid vært i fokus. Og da å greie en hverdag uten rus er ikke alltid like lett men føler nå at jeg har begynt å få dreisen på det. etter nesten 5 år rusfri fra 2009 til 2014 og møtte da en litt trøblette tid igjen.har derfor nå startet på nytt i igjen og håper at denne gangen er da det varer livet ut. har jo og ei datter som betyr alt for meg og hun fortjener en tilstedeværende far.

hun bor ikke hos meg men har samvær og de betyr alt. Og i forhold til det og motivere seg for en slik reise der man starter alt på nytt igjen. En ny plass ny bolig nye venner og ny jobb/skole. Tok en utdannelse som barne og ungdomsarbeider i 2013 og jobbet da litt i en flott barnehage.. Og fant dette utrolig givende. Men en med en fortid som meg har ikke jobber å velge å vrake i.. Men derimot lever på samfunnets nåde om å greie å bevise at jeg har greid å snu livet i en retning som er akseptabel for dagens samfunn og dets normer.

Men ser lyst på tiden fremover, selv om det blir plenty av store og små utfordringer.. så nå gjelder det å holde fast ved de små gleder hverdagen tilbyr. Jeg har jo også drømmer jeg ønsker å oppnå og ett verdi syn jeg ønsker å leve etter. Men er ikke alltid like lett når man er vandt til å bli sett på som en samfunns kvise på rompa.

Men er vel her noen av de store utfordringer kommer og man må bevise nå hva man er god for..

en fortsatt flott dag alle sammen :) <3


Dato: 29.08.2016  Kl: 08:06  Kategori: Blogg Kommentarer: 2

En go start. I ett Terapeutisk samfunn.

 

 

 

Da starter dagen her på renåvangen og en etter en kommer trøtte men motiverte mennesker ut fra romma sine for en felles frokost og start på dagen.. kl 0710 starter programmet her i dag. Vi er noen tjue stk her og lever sammen i ett felleskap der vi støtter oss på hver endre på godt og vondt. Er 12mnd som er tia man skal tilbringe her og vi jobber og står på, på alle mulige måter. Vi lever her i ett såkalt terapeutisk samfunn og her handler det om å se hverandre og bli sett av hverandre. 

 

Ønsker alle dere der ute i det vanlige samfunnet en herlig dag.. for nå skal det jobbes..


Dato: 29.08.2016  Kl: 06:50  Kategori: Blogg Kommentarer: 0

Da var man startet på ny rehab.. Nye muligheter ..!

Da var jeg innlagt på ny og har nå tilbragt litt over 3mnd rusfri på institusjon i Rendalen på Renåvangen...

Det har gått opp og ned men bra så langt.. møter jo alltid på mange utfordringer underveis men må bare forholde seg og gjøre det beste..

Var her sist i 2009 og tilbragte ca18mnd her da. Det var på denne tia jeg opprettet denne bloggen og den har utviklet seg mange ganger siden den tia. og som den gang må jeg resette livet og forberde meg på enda en ny start i livet. Men denne gangen med bedre forusetninger enn sist. Har mye sunnere bagasje og masse mer verktøy jeg kan ta med meg videre da jeg fikk noen helt fantastiske rusfrie år i etterkant av en tøff runde her sist. Men nå skal bygge videre på det rusfrie livet og legge fortia bak meg og se fremover igjen..

og vil nå dele min vei til rusfrihet her. både oppturer og nedturer vil bli delt på godt og vondt. Sommeren her er snart over og høsten starter og vi er nå i gang med det såkalte høstprogrammet. dagene starter 0710 og 0930 i helgene og slutter ca 21-2130 litt avhengig av hva som skjer her.

 

Ønsker alle en riktig god morgen og en flott da.. <3

 


Dato: 28.08.2016  Kl: 07:41  Kategori: Blogg Kommentarer: 4
hits